Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Отглеждане на маслини (маслина)
Отглеждане на маслини (маслина) Печат Е-мейл

Маслините (Olea) са род бавно-растящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae).Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Има данни за отглеждането и отпреди 4 000 години преди до нашата ера.Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава.  Плод.Плодът на маслината е костилков с месест околоплодник с дебелина от 0,2 до 1 сантиметър.Формата му е кръгла или овалноудължена.Цветът на кожицата варира от виолетов до черно-син.Костилката е заострено-вретеновидна или със заоблен връх.Масата на плодовото месо съставлява 65-95 % от общото тегло на плода,в зависимост от сорта.Голямата хранителна стойност на маслиновите плодове се дължи на високото съдържание на масло(зехтин)-50-70 % от сухото тегло на плода.Маслото (зехтинът) е най-лесно усвоимо от организма в сравнение с другите растителни масла.Въздейства добре върху черният дроб и храносмилателната система.  Температура.Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове.Въпреки това тя се нуждае от определен климат -горещ през лятото, мека зима и много слънце. Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото.Варира от минус 12 до - 18 градуса.Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата,пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до - 2 градуса.Зрелите плодове до – минус 3. Вода.Маслината притежава много голяма сухоустойчивост.За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие.Въпреки това за увеличаване на добивите в промишлените насаждения желателно е да се поливат.Доказано е че при напояване добивите се увеличават до 3 пъти,а размера на плодовете с 30-50 %.Най подходящо е да се полива: 
-От началото на вегетацията до началото на цъфтежа.
-При нарастване на плодовете,до началото на пигментацията им (при засушаване плодовете се набръчкват).
Светлина.   Маслината е светлолюбиво растение.Не понася засенчването.По високи добиви и по качествени плодове се получават когато маслината се отглежда на южни,добре огряни от слънцето склонове. Почва.Маслиновите дървета са по-малко взисквателни от другите овощни видове и могат да растат и в бедни почви. Дори понасят известно засоляване.Подходящи за нея са леки,аерирани,водопропускливи и чакълести почви.Добре понася и варовити почви.Неподходящи за нея са тежките,глинести и влажни почви с високо намиращи се подпочвени води.
Садене на маслини. (За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас -  http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )Преди да се пристъпи към садене е важно да подберете внимателно мястото имайки предвид изискванията на този овощен вид. Пред-посадъчната подготовка е както при другите овощни видове. Площта се наторява - 3-4 тона оборска тор,150-200 кг/дка супер-фосфат, 100 кг/дка калии.Извършва се дълбока оран(60 см.) или риголване. Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 60х60х60 см.  Разстоянието на засаждане е 6х6,7х6,8х6 или 8х8 метра.Задължително след садене се поливат обилно. Едногодишните дървета се режат до 50-70 см над почвената повърхност – целта е да се създадат странични клони около централният клон на 30-60 см от повърхността.Неплододаващите маслинови дръвчета се поливат няколко пъти през годината.През есента се подхранват с по 200-300 г суперфосфат, 50-100 г.калии на 1 дърво.В началото на вегетацията се внася и азотният тор-200-250 г на дърво. След като влязат в плододаване торовите норми се завишават.Маслиновите дръвчета встъпват в плододаване на 3-тата година след
засаждане,а в пълно плододаване около 10-15-та година.Средният добив от маслиново дърво при встъпването му пълно плододаване, в зависимост от сорта е 20 до 35 кг.В по-късен период добивите могат да достигнат и до 70 кг.от 1 дърво.Плодовете узряват през есента и зимата. След беритбата на плодовете се извършва дълбока оран в междуредията.Веднъж на 2-3 години се внасят по 3-4 тона оборски тор на декар,15кг/дка азот и 10 кг/дка калий активно вещество.
Резитба. С цел да дава повече плод, На дърветата се извършват подходяща резитба.В първите години се правият леки резитби за отстраняване на счупените клони. Оставят се 3-5 главни клона около централния клон на 20-30 см един от друг.Тази резитба е за доброто оформяне на короната.Резитби за плододаване – маслините произвеждат плодове на клоните от миналата година, затова много зелени клони са непродуктивни. Тя се извършва за да засили продуктивните клони, да се формира едновременна продуктивност за по-доброкачествено, особено за маслините за консумация. В плодородните почви, с добро наторяване и напояване, маслината се нуждае от по-слаби резитби, защото всички клони се снабдяват адекватно с хранителни вещества. При маслините за консумация, се препоръчва леко подрязване на излишните клони веднага след формиране на малките плодчета. Когато имаме алтернативно плододаване се препоръчва силна резитба на долните буйни клони през зимата,ако през предишната година дръвчетата са плододавали обилно.
Този текст е защитен с авторски права,при изполването му посочете източника:
(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )
Olea, olive, de masline, d'oliva, Olivenol, de oliva, Маслина

Тагове: Отглеждане на маслина, маслини сорт маслиново дърво маслинено дърво сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници сорт продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета дърво храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане овощарство Fruit Nursery Tree Olea europea

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ