Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Създаване на ново лозе arrow Отглеждане на сливи (слива)
Отглеждане на сливи (слива) Печат Е-мейл

ImageСливата Prunus domestica е основен овощен вид за страната и заема второ място по площ и производство след ябълката. Тя се отличава с добра студоустойчивост през фазата на дълбокия покой като много сортове понасят до минус 30°С .Сливата е топлолюбиво растение.Тя се нарежда на 4-то място след ябълката,вишнята и крушата.Цветните бутони при показването на венче-листчетата издържат до минус 2,6-3,0 градуса.Развива се успешно в место-растения с надморска височина до 600-700 м. По-големи по площ сливови градини могат да се създават на терени с максимален наклон 12-15%.
Разстояние на засаждане.
(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас - http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ) Сливата се засажда на разстояния в реда от 4 до 5 метра,а между редовете от 5 до 7 метра.Светлолюбиво растение е,но в по-малка степен от другите костилкови овощни видове-кайсия,праскова,череша,вишна. Сливата е влаголюбиво растение.Недостигът на влага оказва отрицателно въздействие върху развитието на дръвчетата,плодовете издребняват а листата пожълтяват.
Един от основните елементи за регулиране на растежа и плододаването на сливовите дървета е резитбата. През първите 4-5 години след засаждането основната цел е да се изгради здрав скелет на короната и придаването на определена форма, което е фактор за оптимален растеж и ежегодно обилно плододаване. Изборът на подходящ тип корона за сливовите дървета зависи в най-голяма степен от биологичните особености на сорта - възбудимост на пъпките, степен и характер на разклоняване, съотношение на едрите скелетни части и обрастващата дървесина. Най-често прилаганите системи за формиране на сливата са: подобрено-етажна корона, свободно-растяща и полу-плоска.
Торене на сливата.Торенето е едно от основните средства за повишаване на продуктивността на сливовите насаждения и качеството на продукцията. Оптималната торова норма за азота, ако се внася под формата на амониева селитра, е около 50-60 кг/дка, за фосфора - 50 кг/дка, ако се внася под формата на торен суперфосфат, и калий като калиев сулфат - 60 кг/дка. Посочените количества на фосфора и калия се внасят като запасяващо торене за срок от три години. Азотната торова норма се разпределя 2 пъти през годината, като 2/3 от нормата е добре да се внесе рано през пролетта преди цъфтежа на дърветата, а останалата част - в края на май или през юни, след физиологичното отпадане на завръзите. Освен прилагането на минерално торене в сливовите насаждения трябва да се прилага и органично торене. Сливата добре понася и зелено торене. Подходящи култури са ръж, зимен фуражен грах и грахово-ръжена смес.
Почва. Сливата успешно вирее на доста различни типове почви.Най-добри за отглеждането и са алувиално-ливадните,кафявите,тъмносивите и сивите горски почви.Може да се отглеждат и на слабо алкалните черноземи.
Неподходящи са бедните,сухи и силно песъчливи почви,както и много тежките,студени и непроветриви почви.   Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:  (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com ; Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )

 Prunus domestica, Plum, Pflaume, Ciruelo, Prunier, Susino, Prun, Слива
Тагове: Отглеждане на Сливи, слива сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ