Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
0745 6 19740896 333 777
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
 


Начало arrow Създаване на ново лозе arrow Отглеждане на кайсии (кайсия)
Отглеждане на кайсии (кайсия) Печат Е-мейл

ImageКайсията (Prunus armeniaca) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae).
 Дървото встъпва рано в плододаване - още през третата година след засаждането.
Плодовете узряват рано, непосредствено след тези на черешата и вишнята. Специфичните биологични особености на кайсията, нейните високи изисквания към климатичните и почвени условия налагат особено голямо внимание при избора на място за нова кайсиева градина. Температурните колебания и повратните мразове в края на зимата и началото на пролетта са най-големите врагове за този овощен вид. Подходящи за отглеждане на кайсията са
местата в близост до водни басейни, планински реки и склонове на по-малки възвишения, където има въздушен дренаж и не се задържа студен въздух. Растояние на засаждане.
(За качесвен овощен посадъчен материал свържете се с нас-http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ) Кайсиевите дръвчета се засаждат на растояние 4х5,4х6,5х6 .
За засаждане на кайсиеви градини или единични дървета се избират места с лек наклон, със северно, североизточно или северозападно изложение. Кайсията изисква дълбоки, леки, добре дренирани почви с дълбоки подпочвени води. При използване на подходяща сливова или джанкова подложка те могат да се отглеждат и на по-тежки и влажни почви.Жизнеността, дълголетието и родовитостта зависят най-вече от правилния избор на подходящ сорт.  
При по-тежки и влажни почви намират приложение джанковата и сливовата подложки.
Резитба.Подходящи типове корони са подобрено етажна и полуплоска.
Подобрено етажната корона се състои обикновено от 6-8 скелетни клони, от които 3-4 образуват първия етаж а останалите се разполагат поединично върху водача, формирането на короната в зависимост от силата на растежа става за 3-4 години. В първите години на плододаване кайсиевите дървета имат силен растеж. След встъпване в пълно плододаване започва по-силна резитба, като се реже на две - и тригодишна дървесина. За да има добро плододаване, трябва да се поддържа прираст на продължителите на скелетните клони не по малко от 30 - 40 см. За интензивни кайсиеви градини с по-гъсто засаждане добри резултати дава полуплоската корона. При нея стволът на дърветата е 50 - 60 см. Резитбата се свежда до отстраняване или съкращаване на силни клони, насочени към междуредието, като стремежът е скелетните клони да са насочени по посока на реда. Общият брои на скелетните клони не е фиксиран точно и не се изисква формиране на точно определени етажи. След петата-шестата
 вегетация се прави резитба за ограничаване височината на короната.През вегетацията кайсията е чувствителна към засушаване.При липса на достатъчно валежи е наложително да се полива, като влажността на почвата трябва да се поддържа над 70% от ППВ. Трябва да се обърне внимание на поливките 2-3 седмици преди беритбата. Торене.
В млада възраст кайсията изпитва нужда преди всичко от азотно торене.
В зависимост от почвеното плодородие годишно се внасят от 50 до 100 г. амониева селитра на 1 кв.м., като към 5-6 година се преминава към торене на цялата площ на насаждението.
Най-добре е азотните торове да се внасят на два пъти половината от нормата през март и останалата половина - в края на май. Фосфорните и калиевите торове се внасят периодично през 3-4 години.  Почвата трябва да се поддържа чиста от плевели чрез обработки,а след 2-та година може да се използват и хербециди.Продължителноста на живот на кайсиевите дръвчета е над 30 години.От едно дърво могат да се получават средно 70-80 кг.плодове.
Prunus armeniaca, apricot, albicocca, Aprikose, albaricoque, caisa, Кайсия, Абрикос,
   Този текст е защитен с авторски права,при изполването му посочете източника (Овощен разсадник "ЕЛИТ"-  http://www.razsadnik-bg.com )

Тагове: Отглеждане на Кайсия, кайсия сорт сортове засаждане,дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане apricot.

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ