Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Създаване на ново лозе arrow Отглеждане на бадеми (бадем)
Отглеждане на бадеми (бадем) Печат Е-мейл

ImageБадемът Prunus dulcis синоними Prunus amygdalus, Amygdalus communis) се отглежда най-много в средиземноморските страни.В нашата страна не е много застъпен поради ранният им цъфтеж и чувствителността им към някои болести.
Ядките на бадема са много богати със сухо вещество, от което най-голям дял заемат мазнините, белтъчините и въглехидратите. В ядките на бадема се съдържат и много други ценни за човешкия организъм вещества. Освен за консумация ядките на бадема се използват за преработка. За разлика от ореха ядките на бадема може да се съхраняват много по-продължително, без да се разграждат мазнините.Бадемовите дървета имат доста буен растеж в млада възраст. По-късно растежът затихва и височината на короната достига 7 м. Встъпва в плододаване  на 2-тата - 3-тата година, а пълното - към 6-ата - 7-ата. При благоприятни условия плододаването продължава 35-40 години, но дълголетието е много по-голямо. В пълното плододаване се получават средно около 120-140 кг плодове от декар.Бадемът реагира бързо на затоплянето през фазата на принудителния покой и цъфтежът настъпва много по-рано от
цъфтежа на другите овощни видове. Дълбокият покой е много кратък и при необичайни затопляния цъфтежът може да настъпи още към края на януари - началото на февруари. При нашите условия обикновено започва през втората половина на март докъм средата на април.  Всички бадемови сортове са самостерилни и при създаване на бадемово насаждение трябва да се засаждат по няколко сорта.През кратката фаза на дълбокия покой бадемът проявява задоволителна студоустойчивост, като листните пъпки и
дървесината издържат до -27°С. По-чувствителни са плодните пъпки, които през зимата измръзват при температури под -22, -24°С. Поради много ранното пролетно развитие измръзванията на бадема са много често явление в края на зимата - началото на пролетта. Това е и основният ограничаващ фактор за разпространението на бадема. Бадемът е най-сухоустойчивото растение от отглежданите у нас дървесни овощни видове.Това позволява да се отглеждат бадеми на наклонени и неполивни площи. Сухоустойчивостта му се обуславя от два фактора - дълбоката и мощна коренова система и способността на растенията да хвърлят част от листата си при
продължителни засушавания. Когато има възможност за напояване добивът и качеството на плодовете значително се повишават. Бадемът не е взискателен към почвата. Добре се развива на различни типове почви, включително и не много
богати с хумусно съдържание. Неподходящи са тежките глинести и неотцедливи почви.
Най-подходяща подложка за бадема са семеначетата, получени от костилките на дивия бадем.Разстоянията на засаждане на бадемите са от 4-6 м в реда и от 5-7 м в междуредията в зависимост от почвените условия и от растежните особености на сорта и на подложката.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас -http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ) Короните се формират най-често като свободно растящи, близки до подобрената етажна или до чашовидната. Височината на стъблото трябва да бъде 80-100 см.През първите 3-4 години се извършват минимални резитби на бадема, а основното оформяне на короната се провежда към 4-тата - 5-ата година.При по нататъчното отглеждане на бадема са важни периодичните резитби на бадема за подмладяване на плододаващата дървесина
и за просветляване на короните.Почвената повърхност в бадемовите насаждения е най-добре да се поддържа по системата на черната угар, като се има предвид отглеждането при неполивни условия. Той понася и зачимяване, което по необходимост
се налага при отглеждане на бадеми на по-наклонени терени.Торенето на бадема е едно от основните мероприятия за подобряване на растежа и за повишаване на добивите,
като се имат предвид сравнително по-бедните почви, на които се засажда. Особено голяма е нуждата от азот и фосфор.
Азотното подхранване трябва да се извършва по-рано през пролетта, поради по-ранното настъпване на вегетацията при този овощен вид-15-18 кг.активно вещество.Първото внасяне на азота е преди цъфтежа а второто в края на май.
На 2-3 години се тори с 20-25 кг.фосфор активно вещество.С калий се тори само при нужда.Болестите от който се напада бадемът са церкоспороза,струпясване,ранно и късно кафяво гниене.От неприятелите сериозни поражения нанасят бадемовият семеяд бадемовата листна оса.
Prunus dulcis, Almond, Almendra, Mandorla, Миндаль
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:
   (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com ; Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )

Тагове: Отглеждане на Бадем, Бадеми засаждане поливане садене резитба пръскане овошки сорт сортове производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ