Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Отглеждане на ябълки (ябълка)
Отглеждане на ябълки (ябълка) Печат Е-мейл

ImageЗначение и разпространение:
Ябълката Malus domestica е дърво от рода Malus, принадлежащ към семейство Розоцветни Rosaceae, и е едно от най-широко култивираните дървета.
 Отличава се с голяма родовитост и отлични вкусови качества на плодовете, които са добра пазарна стока както за вътрешния така и
за външния пазар. Наличието на голям брой сортове с различни срокове на зреене (от средата на юли до края на октомври)
позволява да се осигури на пазара пресни плодове през доста продължителен период от време.Растояние на засаждане:  (За качесвен овощен посадъчен материал свържете се с нас- http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ) В зависимост от климатичните условия,почва и най-вече от подложката растоянията на засаждане са:
 -При слабо растящите подложки от 3 до 3,5 метра между редовете и от 1,20 до 2 метра в реда.

-При умерено растящите подложки от 3 до 4 метра между редовете и от 2 до 4 метра в реда.
 -При силно растящите подложки от 6 до 7 метра между редовете и от 4 до 6 метра в реда.
Биологични особености:
Размерите на ябълковите дървета, тяхното встъпване в плододаване и продължителността на живот зависят до голяма степен от растежната сила на подложката. Дърветата със семенна подложкаобразуват големи по размери корони.
Когато подложката е слабо растяща, например М9 или ММ106, дърветата остават с малки размери (до 2 – 3,00 метра височина) и имат кратък живот – до 20 – 25 години. Силно растящите дървета встъпват в плододаване на 5 – 7 година след засаждането, а слабо растящите на втората година. Във връзка с растежа, размерите и хабитуса на дърветата при ябълката, наред с понятието стандартен тип, се е наложил и тип спър(старкримсон,ред чиф,скарлет и др.). Повечето от сортовете от типа спър имат по – слаб растеж майчиният сорт. Ябълковите сортове образуват плодове главно върху къси, слаби и торбести клончета. Плодните пъпки върху тези клончета са връхно разположени. Някои от сортовете (Златна превъзходна, Джонатан и други) образуват плодни пъпки и на силни (дървесни) клончета. Тези пъпки са разположени не само по върховете, а и странично. Върху по – старите клонки плододаването постепенно  намалява с нарастването на възрастта. Сложните торбести клони плододават добре до пета – осма година. По – късно те често не се разклоняват, образуват по –малко плодни пъпки и имат нисък процент на завързване. Това налага периодично подмладяване на плододаващата дървесина посредством резитба Плодните пъпки на ябълката са смесени. От връхно разположените плодни пъпки се развиват най – често по 5 – 6 цвята, а от страничните по – малко.Когато плодните пъпки на дадено дърво е малак, при много от сортовете от всяка пъпка се образуват по няколко плода. Ябълковите сортове са практически самобезплодни (самостерилни) и преди засаждане трябва добре да се подберът основните и сортовете опрашители. Изисквания към екологични условия:  Ябълката се задоволява с по – малко топлина, а през периода на дълбокия покой е по – устойчива на отрицателни температури в сравнение с други овощни видове.Понасят температура до минус 30 – 32 градуса. Големите летни горещини влиаят неблагоприятно върху качеството на плодовете на някои сортове. Ябълката е една от най – влаголюбивите овощни култури. Добри резултати се получават в райони с над 600 литра  валежи на квадратен метър. Освен почвена, изисква и висока въздушна влажност. При липса на достатъчно валежи е необходио поливане. Ябълката вирее на различни почви, но най – добре се развива на дълбоки, умерено влажни, проветриви и
богати на хранителни вещества. Неподходящи за нея са много сухите и много влажните почви. Типа на почвата е от съществено значение. Най – добре са песъчливо – глинестите и глинесто – песъчливите почви,които са средно пропускливи. Неблагоприятни са както плътната тежка глина, която не пропуска водата, така и песъчливите и чакълестите почви, които действат като дренаж.  Ябълката вирее добре на слабо кисела до неутрална почва. От разпространените в нашата страна почвени типове, ябълката се развива най – добре на алувиално – ливадните почви. Подходящи за нея са канелено горски почви, типичните, слабо и средно излужените черноземи. Особености при отглеждането:
Начините за отглеждане на овощните култури, в това число и на ябълката, се определят основно от типа на почвата, релефа, климатичните условия, системите на засаждане и формиране на дърветата,от типа на подложките и други. В промишлените ябълкови насаждения в последно време дърветата се формират по системата вретено,
което позволява сгъстено засаждане. В част от насажденията е застъпена и палметата с наклонени клони. В любителските овощни градини се прилага подобрена етажна и свободно-растяща корона. Поддържане на почвената повърхност:
Състои се предимно в поддържане на черна угар. Ограничено приложение има чимово – мулчирната система с използване на хербициди в редовата ивица. Във високо-интензивните (гъстите) ябълкови насаждения, каквито се създават масово през последните години, кореновата система на дърветата е сравнително плитко разположена, тъй като подложките са слабо и умерено растящи. Това налага
есенната оран да се извършва на по – малка дълбочина (10 – 12 сантиметра). Ако подложката е по – силно-растяща, дълбочината е до 15 – 18 сантиметра.
В близост до стъблата на дърветата се обработва плитко. Вегетационните обработки, които са с дълбочина 6 – 8 сантиметра, се преустановяват през първата
половина на август. Развилата се след това плевелна растителност създава добри условия за узряването на клончетата и оцветяването на плодовете.
При употреба на хербициди, обработките в редовата ивица отпадат или са малко на брой. Безсменното прилагане на черна угар в продължение на много години,
води до влошаване физическите свойства на почвата и до обедняването й на органични вещества, което налага периодично да се внасят органични торове или
да се отглеждат култури за зелено торене. Малките междуредови разстояния, в гъстите ябълкови насаждения не се отглеждат междуредови култури.
 При наличието на достатъчно валежи или на подходящи условия за напояване, може да се поддържа в затревено състояние (чимово – мулчирна система).
Желателно е тази система за поддържане на почвената повърхност да се прилага в насаждения с вече укрепнали дървета, от четвъртата петата година
след засаждането нататък. Ябълковите дървета се нуждаят от всички хранителни елементи, необходими за овощните растения, но в типични овощарски
почви като подхранване обикновено се внасят азот, фосфор и калий. При това е необходимо балансирано торене, тъй като излишъка от даден елемент
може да доведе до недостиг на друг елемент. Прекомерното торене с азот например, може да доведе до появата на признаци на калиево гладуване.
Нуждите на ябълковите растения от хранителни вещества се определят най-точно чрез почвени и ли листни анализи.
Недостатъкът на един или друг хранителен елемент може да се определи и по видими промени по вегетативните части на растението и плодовете.
 -При недостиг на азот връхните клончета на дърветата са с дължина под 15 сантиметра, листата са светлозелени и рано пожълтяват,
а плодовете остават по – дребни.
 -При недостиг на фосфор са с  по слаб растеж, матовезелени листа и дребни, интензивно оцветени плодове с малка съхраняема способност.
 -При умерен недостиг на калий плодовете са слабо оцветени, с лошо качество,
а при голям недостиг, освен това листата са маслинено кафяви, завити нагоре към средния нерв, с хлоротични ръбове, които пригарят.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com )

Сортове ябълки,Malus domestica, Apple, Apfel, Pommier, Manazano, Melo, mar, Яблоко

Тагове: Отглеждане на Ябълки, ябълка засаждане поливане разсадник разсадници садене резитба пръскане овошки сорт сортове производство дръвчета цена цени обяви дърво продавам разсад плодни дървета овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита.

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ