Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Резитба на киви (kivi, kiwi)
Резитба на киви (kivi, kiwi) Печат Е-мейл

Актинидията (кивито) е виеща се лиана, прилича на лозата но се отличава с буйния си растеж. Изисква опилно напояване и висока атмосверна влажност през вегетацията. Вирее добре в райони с влажно лято, топла есен и мека зима. В страната се оглежда по черноморието, Сливенград и Петрич. В северна България отглеждането и е рисковано и зависи от месторастенето. В дълбок покой тя издържа до –16 градуса но се събужда много рано на пролет (1 месец преди лозата) и повратните студове повреждат пъпките и клонките. Ето защо трябва да се избягва разсаждането и в затворени котловини и в места с късни пролетни мразове. За предпазване от измръзване може би ще се налага стъблата на растенията да се обвиват в слама, хартия или други покрития а корените да се загърлят. Освен това тъй като плодовете узряват много късно, тя не трябва да се отглежда в райони с ранни есени слани. Крехките и леторасти се чупят лесно от вятъра и за това растенията се расзаждат на завет.

Резитба. Актинидията изисква подпорна конструкция – хоризонтална ( Т – образна или вертикална с 2-3 реда тел. Първа година на пролет засадените растения се съкращават на две пъпки. Израстват два летораста, по-силния се оставя за стъбло до него се забива колче за което се привързва. Втора година на пролет с леторастът се съкращава с ¼ и новия летораст достига горния тел от където започва формирането на скелета на растението. Страничните леторасти и конкуренти се премахват. Трета година основната клонка се прелива привръзва се към горния тел и се съкращава с ¼ от дължината и. От мястото на прегъването покарват леторасти най-силният от тях се привръзва към тела, но в обратната посока като второ рамо на втория етаж. Израстналите по долу нови леторасти се насочват към средния и долния тел. За да се формират останалите рамена в етажите. Четвърта година – подбират се нови леторасти за формирането на рамената по-етажите – прави се филизене, съкращаване, насочване и привръзване.

Резитба за плододаване.Плодоносят само едногодишните леторасти като плодоносни са само първите 6-10 пъпки. Реже се силно – оставят се около 40 плодни леторасти разположени един до друг на 30 см. Плододалите клоники при зимната резитба се съкращават на две пъпки зад последният плод. Развиват се два нови летораста които плодоносят и на следващата година се режат по същия начин. Тази резитба през зимата на две пъпки е къса. Прави се и дълга резитба – по рамената се оставят по няколко едногодишни клонки, дълги 1.5 – 2 метра. След като плодоносят те се премахват из основи и се заместват от други през следващата година. Задължително се прави и лятна резитба – през май – премахват се лакомците и излишните безплодни леторасти и през юни – юли – плодоносещите леторасти се съкращават на 7-8 листа над последния плод. Натовареноста на растението не трябва да надхвърля 50 плода на кв.метър. Когато актинидията се отглежда като асма, растенията се повдигат в/у конструкция като при лозата и рамената се разполагат равномерно по теловете.

 
Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ