Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
0745 6 19740896 333 777
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
 


Начало arrow Резитба на овошки arrow Резитба на череша - 1
Резитба на череша - 1 Печат Е-мейл

Резитба на череша (Вишна).
Черешата естествено образува просветлена корона. Тя се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. При нея прореждането намира слабо приложение. В ранна възраст чрез съкращаване се предизвиква целесъбразно разклоняване на скелетните клони, които естествено излизат по стъблото – водач в етажи от по 4-5 клона. По такъв начин, при схемата 4+4+2+2 се създава здрави и подходящо сбита корона, покрита с плододаваща дървесина. Короната на черешата разсте изтеглена нагоре във височина и при резитбата се взема под внимание типът на разстежа.

Резитба за формиране. Едногодишните черешови фиданки са прави и още не разклонени.

Резитба след засаждане. Еднолетките се съкращават на височина 60-70 см, а при механизирано извършване на беритбата около - 1м + 6-7 пъпки. Първият етаж се създава от 4 скелетни клона, които се потбират още през първата вегетация, като излишните леторасти се филизят или се пензират.

Първа зимна резитба. Избраните още през лятото четири летораста за скелетни клони се съкращават на дължина 60-70 см. от основата, за да образуват първите полускелетни клони на първия етаж. Водачът пък се съкращава с 25-30 см. по високо.

Втора зимна резитба. Водачът се реже на 70-90 над първия етаж за образуване на втори етаж също от четири клона, попадащи в междините на клоните от първия етаж. Продължителните на скелетните клони се съкращват само за уравновесяване на растежа им. Ако не са израсли първите полускелетни клони, те сега се създават, като се реже, както бе посочено.

Със следващите зимни резитби се създават още един или два етажа от по два скелетни клона на разстояние 60-70 см. едновременно с резитбите за създаване на етажите се режат и скелетните клони за образуване по тях на полускелетни клони, редувани последователно от ляво и от дясно на разстояние 70-80 см. един от друг.

От оставените странично разположени обрастващи клончета се режат само много дългите, а по слабите се отстраняват. До завършване на формирането се извършва ограничено прораждане и леко съкращаване за осигуряване на равновесие и подчиненост в растежа.

Формирането приключва с отклоняване на водача наклонено разстяща клонка.

Резитба за плододаване. След формирането на короната съкращаването на обрастващите клончета продължава само при слабо разклоняващите се сортове, като Наполеон, Дьонисенова жълта и др. това услива храненто на букетните клонки и удължава живота им.

През периода на началното плододаване е необходимо много ограничена резитба. По средата на периода на пълното плододаване съкращаването, слабото прореждане и леката подмладяваща резитба стават много полезни. Особено полезни са съкращаването и прореждането на много силните дървестни клочета в горната част на короната. С това се осигурява нормална жизненост на по долните разстежи и плодни образования.

Подмладяваща резитба. Когато разстежът отстлабне значително скелетните клони се съкращават на 2-3 годишна а понякога и на по стара дървесина.

Тагове: Череша сорт,Череши сортове разсадник овошки отглеждане овошни дръвчета,дърво дървета цена цени,обяви продавам разсад плодови дървета,храст видове,пръскане торене посадъчен материал, овощни разсадници,растителна защита,овощарство,овощни градини,Early lori cherry(Prunus avium,Cerasus L.)

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ