Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Резитба на кайсия (кайсии)
Резитба на кайсия (кайсии) Печат Е-мейл

През периода на пълно плододаване (8 - 10-а година) при силно разклоняващите се кайсиеви сортове се прави резитба за просветляване на короната и получаване на ежегоден прираст. Когато кайсиевите дървета образуват прираст по 30 см. се провежда резитба за леко подмладяване при която се премахва до основи част от полускелетните клони, а останалите се съкращават на 2-3 годишна дървесина. Едновременно се изрязват до дъно загиналите и силно нападнати от болести разклонения. На дървета от всички сортове с отслабнал прираст (по-малко от 10-12 см.) се прави по-силна резитба 5-годишна дървесина. Такава резитба трябва да се провежда преди всичко на дървета от слабо разклоняващи се сортове, които без радикални мерки за въстановяване на вегетативния разстеж и образуване на нова плодна дървесина рязко намаляват добивите. Понякога тези сортове се подмладяват на 5-6 годишна дървесина след което следва детайлна резитба на всички останали леторасли.

Към края на периода на плододаване растежът на дърветата почти се прекратява за това, преди да започне остаряването, се прави резитба за подмладяване на короната на 5 годишна и по стара дървесина. Резитбата се извършва рано на пролет или през лятото. През периода на остаряване на кайсиевите дървета (15-17-а година) се извършва силно подмладяване на много годишната (10-12 годишна) дървесина. При такава резитба скелетните клони се режат над първия страничен добре развит клон. За да се избегне намаляването на добива от градината, резитбата на дърветата се прави през ред. По такъв начин резитбата за подмладяване се извършва в продолжение на 2-3 години.

След силно подмладяваща резитба резитба кайсията образува много лакомци. Част от тях се използват за формирането на много скелетни клони. Ненужните за формирането на короната леторасли се съкращават и превръщат в плодна дървесина а слабите се премахват. След 2-3 години дърветата започват да плододават на млада, отново формирана дървесина. В ненапоявани овощни градини резитбата за подмладяване се извършва през пролетта преди разпукването на пъпките. В напояваните градини короните на дърветата могат да се подмладяват и в по-късни срокове, когато пъпките започват да се развиват. Подмладяването на короните на много годишна дървесина трябва да бъде предшествано от внасяне на огранични или минерални торове в почвата. След резитбата през целия вегетационен период са необходими съоевремени поливки.

Тагове: Резитба на Слива, сливи овошки сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита резитба пръскане

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ