Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Резитба на слива, торене
Резитба на слива, торене Печат Е-мейл

РЕЗИТБА. През първите 5-6 години след засаждането се прилагат резитби за формиране на избран тип корона. След това се прави резитба за плододаване, чрез която трябва да се поддържа равновесие между растежа и плододаването най-често изпозлваната резитба при сливата е подобрено – етажната корона. За нейното прилагане трябва да се спазят следните изисквания.

  • Първият етаж се изгражда от три по (рядко от четири) скелетни клона, разположени поединично върху централния клона на не по-малко от 10-15 см. един от друг. Следващите две или три скелетни клона са на разстояние 60-70 см. един от друг. Напълно изградената корона обикновенно има 5-6 скелетни клона.
  • След като приключи формирането на последния скелетен клон, водачът се съкращава, което осигурява проникване на повече светлина в вътрешността на короната.
  • Върху скелетните клони не се формират скелетни разклонения, а само полускелетни, разположено равномерно навън и встрани.

ТОРЕНЕ. Рано през пролетта когато започва развитието, сливовите дървета имат голяма потребност от хранителните елементи азот,фосфор и калий, които са крайно необходими за осигуряването на силен растеж и оптимално плододаване.

Ако имате успели през есента да внесем в почвата фосфорни и калиеви торове, при благоприятни условия това можем да извършим в края на зимата или рано през пролетта.

Най-често употребяваният фосфорен тор със суперфолсфатът, за от калиевите торове за предпочитане калиевият сулфат. Фосфорният и каливият тор трябва да се внасят по дълбоко, за да са в непосредствена близост до корените на дърветата. Дълбокото внасяне може да стане със специален плуг, а ако няма такъв се правят дълбоки бразди (25-30 см.), които се прокарват с обикновенн плуг. При невъзможност за механизиране на процеса торове се разхвърлят на повърхността в/у цялата площ и заряването им става с права лопата.

Препоръчваме внасянето на фосфорните и калиевите торове да става под формата на запасяващо торене и количеството, който ще се внася, се изчислява за период от няколко години. От изваждането на торови опити в плододаващо сливово насаждение в дряново се установи че запасяващото торене е ефективно да се извършва периодично на 3 години и нормите да бъдат около 50 кг. троен суперфосфат и 60 кг. калиевсулфат за един декар.

Азотното торене има голямо значение за засилването на растежа на дърветата и нарастването на младите завързи. Торовите норми които препоръчваме за азотното подхранване, ако се използва амониева селитра, с около 15-20 кг. дк (15-20г. кв./м) азотният тор се разпръсква по повърхноста на почвата и се заоравя чрез плитка обработка – дискуване, а ако няма възможност за механизиране на процеса, заравянето на тора може да се извърши и ръчно с мотика. Важен момент от азотното подхранване е бързото заряване на тора за да няма загуба на активното вещество.

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ