Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Резитба на праскова (праскови)
Резитба на праскова (праскови) Печат Е-мейл

Прасковата е овощен вид, който най-много се нуждае от правилна резитба всяка година.  Прасковата има много буен растеж в млада възраст,което се изразява във формирането на силни дървесни клонки, обраснали с много предивременни прирасти. Поради тези особеност праз периода на формирането не се налага съкращаване на клонките, избрани на скелетни клони, и на техните продължители.Това спомага за по-бързото формиране на короната и по-ранно встъпванев редовно плододаване.Прасковата е скорозрял овощен вид и при правилно отглеждане резитби започва да плододава още на 2-та година след засаждането и към 3-4ата се получават почти редовни добиви. Това означава, че още през периода на формирането се правят и резитби за плододаване. Освен това тя залага много по-голямо количество плодни пъпки и плодове, отколко може се изхрани растението. Затова всяка година силно се прореждат плодните клонки и младите завързки.

ЧАШОВИДНАТА КОРОНА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ШИРОКО ПРИЛАГАНЕ И НАЙ-ПОДХОДЯЩА ЗА ФОРМИРАНЕНА ПРАСКОВАТА

Тя е височина на стъблото около 50-70см, върху което се формират 3, рядко 4 скелетни клони  Върху скелетните клони се формират по 2-3 скелетни разклонения, израснали странично или от външната страна на скелетните клони през 50-70см. Когато не възмижно оформянето на такива скелетни разклонения, трябва да се прави резитба, при която скелетните клони да бъдат обраснали през 20-30см. с полускелетни части. Прасковените дървчета още като едногодишни (в разсадника) силно се разклоняват. След засаждането им в овощната градина се определя височината на стъблото (50-70см), като клонките върху него се премахват. Оставят се още 10-15см и останалата част се премахва. Предивременните клонки върху тези 10-15см. се съкращават на 1-2 пъпки.

 В началото на втората година се избират три (рядко 4) клонки за скелетни клонки, които трябва да бъдат добре развити и симоетрично разположени, а останалите се премахват .Избраните скелетни клони не се съкращават а се премахват клонките във връхната им част и някой израстнали от вътрешната страна. Останалите клонки дават първия добив на 2-ата година от засаждането. Следващите 2-3 години се избира по един продължител на скелетните клони, премахват се конкурентите му и връхната част продължителите също се почиства от предивремените клонки. Клонките, израстнали от вътрешната страна на скелетните клони, се премахват, а от останалите се формира скелетната и полускелетна образтваща дървесина

През този период започва и резитбата за плододаване. Тя се изрязва в силно прореждане на короната с което се постига ограничаване на количеството на плодните клонки и по този начин се нормира добивът, стимулира се растежът и се осъществява по добро огряване на плодовете и листата.

ЗА ПРАВИЛНОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕЗИТБА ЗА ПЛОДОДАВАНЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОЗНАВАТ ОТДЕЛНИТЕ КЛОНКИ

Типичните плодни клонки при прасковата са късите – букетните цветните и смесените. От тях най-ценни са смесените клонки, които имат размери над 30-40 см. и са покрити с листни и плодни пъпки. От листните пъпки по тях се развива нов прираст, който плододава следващата година. Букетните и цветните клонки имат само по една листна пъпка на върха, а останалите са плодни. Плодовете върху тях са по дрбни и по лошо оцветени те най-често изсъхват на втората година след плододаването без да развият нов прираст.

У нас е възприета дългата резитба за плододаване с намален брой плодни клонки при нея всяка година в/у разстенията се оставят определен брой добре развити смесени колнки независимо от тяхното разположение в короната. Количеството на тези клонки е от 50-70 до 150-160 в зависимост от натовареноста им с плодни пъпки и размера на колоната. Всички останали едногодишни и двугодишни клонки се премахват. (фиг 5) Оставените за плододаване смесени клонки не се съкращават по тежеста на плодовете те се навждат и от приосновните им пъпки се развиват нови смесени клонки, които се оставят за плододаване следващата година. Когато има достатъчно смесени клонки освен тяхното прореждане се премахват всички къси букетни и цветни клонки. Премахват се и двугодишните плододаващи клонки ако върхъу тях няма добър прираст в основната им част. При израстване на силни дървестни клонки във вътрешността на  короната е задължително тяхното премахване, а ако са израстнали от страничната и външната страна на скелетните клони се скъращават на няколко листни пъпки. Когато разстенията нямат достатъчно смесени клонки за плододаване, се оставя и част от букетните и цветните.

 

 

 

 

Тагове: Резитба на праскова,праскови овошки сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита резитба пръскане

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ