Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Липа:

- До   100 бр. -   7,00 лв.
- Над 100 бр. - 10,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Отглеждане на къпини и малини
Отглеждане на къпини и малини Печат Е-мейл
ImageImageВисоката биологична стойност на къпиновите плодове се определя от съдържащите се в тях витамини и минерални соли (в мг%): 0,03-1,0 - витамин В, 15-32 - витамин С, 0,3-0,6 - витамин РР, 3-5,5 - натрий, 140- 180 - калий, 60-80 - калций, 50-40 - магнезий, 75-90 - фосфор, 1-2,5 - желязо. Най-подходящи за къпината и  малината са проветривите места, в които абсолютната минимална температура не пада под -18°С.Малината и къпината са влаголюбиви растения.Подходящи почви за засаждане на къпини са дълбоките, глинесто-песъчливите, разработените и с добра структура. По-тежките глинести почви могат да се използват за къпини само при положение, че се наторят с по-големи

количества оборски тор и до засаждането им площта се подготви много добре. Такива са светлосивите горски почви.Къпинови сортове се развиват успешно на добре дренирани почви. На тежки почви и при недостатъчни грижи къпините се развиват слабо, продуктивността им е намалена, а животът - кратък. Когато почвените условия са благоприятни, къпината развива мощна коренова система и по-лесно понася засушливите периоди през годината. Най-добре се развиват при рН на почвата 5,5-6,5. Варовитите почви трябва да се избягват.Неподходящи за къпината и малините са местата, където духат силни и постоянни ветрове. Ниските, непроветриви места благоприятстват развитието на много болести по къпината, които повреждат растенията.

Къпиновите насаждения, създадени на склонове с малък наклон (от 2-8°), са изложени по-рядко на опасност от действието на зимните студове и от късните пролетни слани в сравнение с отглежданите в ниските и равните места.При черноземните, тъмносивите горски и алувиалните почви риголването става на дълбочина 50 см. При светлосивите и

отчасти при кафявите горски почви риголването не се препоръчва. Разстояния на засаждане.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас - http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )

Растенията се засяват в бразди или ямки.Дълбочината на браздите е 30-34 см,а ямките с размери 40х40х40. Къпините е най-добре да се засаждат на 1,50-1,80 м междуредово разстояние и 0,80-1 м вътре в реда за изправено растящите сортове, 1,2- 1,5 м - за полу-изправените и 2,5-3,5 м - за стелещите се сортове.Необходимо е изграждането на подпорна конструкция. Малините се засаждат на разстояние от 0,40см.до 0,60 см в реда и от 1,80 м до 2,5 метра между редовете. След засаждането растенията се изрязват на височина 20 см над почвената повърхност,за да се осигури нормален растеж

и образуването на издънки който ще плододават през следващата година.

Почвената повърхност в малиновите и къпиновите насаждения се подържа черна угар посредством плитки обработки-10-15 см. в междуредието и 4-5 см. в реда.Торят се ежегодно с 20-30 кг. амониева селитра и през 3 години по 60-70 кг. Супер-фосфат и 25-30 кг. калиев сулфат.При отглеждането на малината и къпината много важна е резитбата.

В завършен вид един храст къпина трябва да има 8-12 издънки при стелещите се сортове и 6 до 8 при полустелещите.Всички други се премахват от основа.Това обикновено се прави в началото на вегетацията.Извършва се също и резитба за съкращение на издънките.Съкращават се на височина от 2,5 до 3,5 метра в зависимост от растежната сила на сорта.В нашата страна се отглеждат без бодливите сортове къпини - Торнфрий, Смутстем, Блек Сътин, Дирксен Торнлес, Хюл Торнлес и др.

които са високодобивни 1000-1600 кг/дка.

Резитбата на малината е 2 вида на зелено и резитба на зряло. Резитбата на зелено се извършва от средата на юли до средата на август,когато издънките достигнат на височина 150-160 см. Съкращават се на височина 120-140 см.Така растенията се запасяват по добре с хранителни вещества и залагат повече плодни пъпки за следващата година.

Резитбата на зряло се извършва през пролетта преди разпукване на пъпките.Премахват се болните,механично повредените,слабите и сгъстяващи храста издънки.Трябва да има по 16-20 броя издънки на линеен метър при отглежданите без конструкция и по 10-12 бр.

при тези с подпорна конструкция.Извършва се и съкращаване на върховете,така че височината им да не превишава 1,60-1,80 метра. Някой от сортовете малини отглеждани у нас са Български рубин,Шопска алена,Самодива,Искра,Виламет,Кенби,Люлин,Херитиджи др. При благоприятни условия и подходяща агротехника добивът при малините достига 1100-1200 кг. от декар.

 

   Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:

   (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com ; Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )

 

 

 

 Rubus, blackberries, raspberries, Brombeeren, zarzamoras, more, murele, ежевика

 

 

 

 

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ