Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
0745 6 19740896 333 777
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
 


Начало arrow Отглеждане на овошки arrow Отглеждане на круши (круша)
Отглеждане на круши (круша) Печат Е-мейл

ImageКрушите Pyrus са род дървета от семейство Розоцветни (Rosaceae).
Климатичните и почвените условия са изключително благоприятни за развитие на крушата в цялата страна.Широкото разпространение на крушата в световен мащаб се дължи на ценните й плодове, както за прясна консумация, така и за преработка.
Плодовете от висококачествените сортове са превъзходен десертен плод със сочно топящо се месо, приятен аромат и много добро съчетание на захари
и киселини. Захарното съдържание в тях е около 8-11%, а органичните киселини са по-малко в сравнение с ябълката, което им придава и по-сладкия вкус. Особености.   (http://www.razsadnik-bg.com ) Крушата е силно растящ овощен вид и присаден на семенна подложка може да развие корона до 15 и повече метра височина.  
Дълголетието и достига до 40-60 г, а в някои случаи - до 80-100 г. Присадените на дюлеви подложки развиват корони най-много до 3-4 м и дълголетието им е около 20-30 години. При тези подложки началото на плододаването е към 2-ата година, а при семенните подложки - към 5-ата - 6-ата година. Добивите от едно дърво са около 100-200 кг, но могат да достигнат и до 300-400. Добивите на присадените върху дюлева подложка дървета е много по-малък, но това се компенсира от по-големия брой дървета, които се засаждат на единица площ. От един декар могат да се получат средногодишно от 1500 до 3000 кг.Културните сортове през зимния период издържат най-много до минус 26-28°С. Някои сортове, които произхождат от континенталната зона, издържат и до минус 30°С.Високите летни температури причиняват пригори по листата и плодовете. Вирее на различни почви, но с достатъчно хранителни вещества.
Отглеждане.   (http://www.razsadnik-bg.com ) Крушата се развива задоволително върху различни почвени типове, стига почвата да е добре аерирана, не по-плитка от 1 м и добре запасена с хранителни вещества. Неподходящи са силно песъчливите, засолените, много тежки и тези с високо ниво на подпочвените води,
особено когато е присадена на семенна подложка. При използване на дюлева подложка изискванията към почвата са много по-големи. В този случай тя може да се отглежда и на почви със сравнително по-високо ниво на подпочвените води. Тази подложка не понася варовите почви, при които се получава пожълтяване на листата (хлороза), развитието не протича нормално и растенията загиват преждевременно.
Крушата е сравнително по-чувствителна към затревяването на почвата и затова е желателно да се отглежда по системата на черната угар, което е задължително при използване на дюлева подложка.Крушата е влаголюбиво растение и задължително се отглежда при поливни условия. Торене.      (http://www.razsadnik-bg.com )
Когато крушата е засадена на по-бедни почви и е използвана дюлева подложка се внася по 4-5 тона през три години, а по-богати почви- 2-3 тона оборски тор на декар.На по-бедни почви се внася 50-60 кг/дка фосфорни и калиеви торове фосфорни и калиеви торове, на по богати 30-40 кг. Азотните торове се внасят всяка година, като половината от дозата се внася в началото на пролетта, а другата половина - към края на май.
Оптималната азотна норма е около 50-60 кг/дка амониева селитра.С помощта на резитбите може да се окаже чувствително влияние върху растежа,  плододаването и дълголетието на крушата. През първите няколко години задачата на резитбата е формирането на здрава и добре просветлена корона. При крушата основно се формират два-три типа корони, в зависимост от използваната подложка.
Подобрената етажна корона е за предпочитане. Когато крушата е присадена на дюлева подложка най-често се формира вретеновидна корона. Това е корона с добре развит централен клон, върху който се формира обрастваща дървесина от полускелетен тип.  В основата има 3-5 по-силни полускелетни клони (рамена), а постепенно към върха се изгражда къса обрастваща дървесина. Височината на тази корона е най-много 3-4 м, а диаметърът в най-широката й част - 1,5-2 м. Тези размери се поддържат чрез ограничаваща резитба на водача и основните рамена. Независимо от начина на формиране, през плододаващия период с помощта на редовни резитби за просветляване на короната и периодични резитби за подмладяване на обрастващата дървесина се поддържа растежът и плододаването. Разстояние на засаждане.
 (За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас-http://www.razsadnik-bg.com ; E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ) Присадените на дюлова подложка круши и формирани като вретено се засаждат на разстояние 4х2 или 4х2,5 метра.
При формиране на свободно растяща или подобрено етажна корона разстоянието е 4х3 или 4 х3,5 метра. Когато крушата е присадена на дива подложка разстоянията на засаждане са по големи. Болести и неприятели.   (http://www.razsadnik-bg.com)
Крушата се напада от струпясване,сиви листни петна,ръжда,кафяви листни петна.
Неприятелите са акари,листи въшки,ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници,плодови оси и др.
 
Pyrus, Pear, Poirier, Peral, Pero, Pera, Birne, Para, Груша
 Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-bg.com )

Тагове: Отглеждане на Круша, круши сорт сортове засаждане,дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане Pear.

 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ