Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
0745 6 19740896 333 777
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел.0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите - See more at: http://www.razsadnik-elit.com/#sthash.AU7UoaEG.dpuf
 


Начало arrow Резитба на овошки arrow Резитба на череша -2
Резитба на череша -2 Печат Е-мейл

При много буйно развили се черешови дървета ограничителната резитба може да се извърши на два пъти. През първата година се прави най-напред съкращаване на връхните части на 2-3 годишна дървесина а след един-две години се извършва втората по силна резитба. Когато резитбата се извършва през лятото покарването на леторасли под отрезите е по-слабо в сравнение с това при пролетната резитба.

  • Ограничителната резитба е свързвана неизбежно с причиняване на големи рани. Ето защо при съкращаването на клоните отрезите над страничното скелетно разклонение или клонката трябва да се правят правилно – да не са ниски или високи.

При ниско рязане раните са големи и мъчно разстават, а когато се реже високо оставеният чеп засъхва и пречи на сокодвижението. При съкращване на голям дебел клон, за да се избегне отцебването му и отварянето на много голяма рана, се зарязва първо от долу и после отрязването се довършва от горе или първо клонът се реже високо и след това се премахва по-лесно оставеният чеп. Най-мъчно зарастват хоризонталните отрези, поради което отрезите винаги трябва да се правят с лек наклон за да се оттича водата от падналите дъждове.

  •  Резитбата се извършва с добре изострени триони, ножици и косери. Дебелите клони се режат с трион, но отрезите винаги отстават грапави. За това всички отрези с диаметър над 2.5см. задължително се доизглаждат с косер и се замазват с овощарски мехлем или блажна боя. Със замазването раните се запазват от вредното влияние на слънчевите лъчи и дъждовете и от проникването на зарази от бактериални и други болести. Освен това се запазва жизнеността на клетките в зоната на нараняването, ускорява се образуването на калус и нови тъкани, които постепенно покриват отрезите и спомгата за бързото зарастване на раните.

С резитбата за ограничаване същевременно може да се извърши, ако се налага, и прореждане на вътрешността на короната на дървото, като се остраняват някой прелитащи и нападнати от вредители клонки.

Със съкращаването на клоните и клончетата в горната част на короната се предивзвиква развитие на образтващата дървесина в по-долу разположените части на короната, тя се гарнира по-добре. Това е важна предпоставка за по висок добив. Трябва да се има предвид че през следващата на извършването на ограничителната резитба година година обикновено добивът е по-нисък, но при добри грижи дървото бързо не само въстановява но и подобрява своята продуктивност.

Резитбата за ограничаване на короната е по резултатна когато се прилагапри сортове с умерен растеж на дървото които плододават главно на къси майски букетчета – Ламберт, Бигаро бюрла, Бинг, Ван, Стела, Наполеон и др. По-трудно се постига желаният ефект при силноразстящите сортове – Стар кинг харди джайънт, Ранна черна едра, Райниер, Козерска, Дроганова жълта, Гермерсдорфска, Хеделфингенска и др. При много буйни дървета резитбата може да се извърши и късно през пролетта. Целта е да се отстранят част от резервните хранителни вещества и по този начин да се отслаби растежът
 
< Предишна   Следваща >

Екзотични овощни видове


Арония
              Райска ябълка              Киви               Кестен               Хинап

Създадени овощни градини

                  Ябълкова градина

        
       Първа година           Втора година

          
       Трета година               Подложки

НОВО - Декоративни овощни

 Декоративни овощни

         
           Праскова                     Вишня

              Круша                        Ябълка 


Полезни връзки

ОФИЦИАЛНИЯТ НИ САЙТ